Nagrajenec

Iva Hafner Bratkovič

Lapajnetovo priznanje, 2013

Dr. Iva Hafner Bratkovič velik delež svojih raziskav na Kemijskem inštitutu v Ljubljani usmerja v raziskovanje molekulskih procesov, ki potekajo pri nevrodegenerativnih boleznih. Na tem zelo aktualnem področju je prispevala pomembna odkritja pri določitvi mehanizma pretvorbe prionskega proteina ter sodelovala pri razvoju in karakterizaciji novih diagnostičnih metod in reagentov za prionske bolezni. Vzporedno se ukvarja z izjemno znanstveno in tudi tehnološko zanimivim področjem, to je razvojem novih nanomaterialov na osnovi bioloških molekul. V zadnjem času raziskuje vpliv in način aktivacije inflamasoma, ki vodi do vnetja, ki pomembno vpliva na patologijo nevrodegenerativnih in številnih drugih bolezni, kot so npr. bolezni srca in ožilja. Dr. Iva Hafner Bratkovič je avtorica oz. soavtorica 15 znanstvenih člankov, objavljenih v uglednih znanstvenih revijah, kot so Journal of Biological Chemistry, Cellular and Mollecular Life Sciences in Nature Chemical Biology. Njena dela so bila do sedaj citirana 276-krat.

Dr. Iva Hafner Bratkovič je z inovativnim pristopom uvedbe disulfidnih mostičkov v prionskem proteinu (PrP) ugotovila, da pretvorbo prionskega proteina preprečijo le mostički, ki povezujejo poddomeni B1-H1-B2 in H2-H3. Ta rezultat ponuja nov vpogled v molekulski mehanizem pretvorbe prionskega proteina, ki kljub dvema Nobelovima nagradama, podeljenima za to področje, še vedno ni znan. Pokazala je, na kakšen način se naravna učinkovina kurkumin, ki upočasni pretvorbo, veže amiloidne fibrile in topne ß-oligomere. V zadnjem času se Iva Hafner Bratkovič posveča povezavi med amiloidogenezo in prirojenim imunskim odzivom. Pokazala je, da fibrile prionskega proteina, ne pa tudi nativna oblika ali toksični oligomeri, aktivirajo inflamasom NLRP3.

Dr. Iva Hafner Bratkovič, ki je sicer tudi mati dveh otrok, veliko časa namenja tudi prenosu znanja na mlade. Poleg mentorstva ekipe iGEM 2009 je sodelovala kot mentorica študentski ekipi na tekmovanju Biomod 2011, bila je tudi somentorica nagrajenih raziskovalnih del študentov in dijakov. Za njene dosežke in vsestransko aktivnost ji podeljujemo Lapanjetovo priznanje za leto 2013.

 

Nazaj na seznam nagrajencev